tisdag 3 februari 2009

De orörbara lärarna del1

Vad gör vi åt alla dåliga lärare?  Jag skulle vilja se den skola som vågade avkräva lärarna en läsårsplanering som sedan skolledningen kan följa upp. Som det är nu så kan inkompetenta och dåliga lärare hålla på år efter år med undermålig undervisning så länge eleverna och föräldrarna är nöjda. Vi kan ju inte gärna kräva av eleverna att de skall vara kompetenta att avgöra om de får den undervisning som de enligt läroplanen skall ha.

 

Jag skulle vilja ha lite mer fabrikstänk och struktur i skolan, inte på det sättet som Jan Björklund förespråkar där han i princip lägger all fokus på mer bedömningar av eleverna. Jag vill att lärarna och lärandet ska kunna utvärderas. Vad har en skolledning för verktyg för att kunna göra en utvärdering? Nationella proven i en del ämnen som då kan ge en fingervisning om ifall lärarna är rätt på det. De betyg som lärarna själv sätter på eleverna, lektionsbesök och eventuella klagomål på läraren, knappast mer i alla fall. Lärarkollegiet skyddar de sina, i alla fall utåt mot arbetsgivare, elever och föräldrar.

 

Jag anser att varje ämne måste ha en tydlig struktur satt redan vid läsårsstarten, en ämnesplanering med tydliga målsättningar för varje vecka. Denna planering skall lämnas in till skolledningen, som vid ett klassrumsbesök faktiskt i så fall skulle kunna följa upp om läraren i alla fall är rätt i planeringen. Elever och föräldrar skall också få del av planeringen för att få en bättre förståelse och i sin tur kunna planera studierna. Redan tidigt skall man kunna se om vissa ämnen drabbas hårdare av studiedagar och idrottsdagar och inte som

 

Det ska finnas en tydlig meny över vilka skolrätter som serveras vartenda skolår, den behöver för den skull inte vara statisk år för år utan den skall vara öppen för förändring om lärare har annorlunda pedagogiska idéer om hur man kan uppnå målen. Likaså säger lärare ofta att planeringen måste var öppen för att ta in saker som händer i omvärlden, bankkriser och meteoritnerslag t ex. Visst kan den vara öppen men man måste då också veta vad som i så fall ramlar ur menyn.

 

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar